Effektivisera processen med tillförlitlig nivåmätning

Guide till tillförlitlig nivåmätning

För att effektivisera processer och undvika kostsamma avbrott är det viktigt att förstå hur nivåmätning fungerar och vilka produkter som finns tillgängliga. Denna guide hjälper dig att välja rätt nivåmätare för dina specifika behov genom att presentera olika typer av mätare, såsom tryckgivare, nivåvakter, radar- och TDR-mätare samt ultraljudsmätare. Vi belyser även viktiga faktorer som applikationens processförhållanden, tryck, temperatur och typ av media.

Effektivisera processen med tillförlitlig nivåmätning – kontakta oss idag!

Vad är nivåmätning?

Nivåmätning innebär att man mäter nivån, avståndet eller volymen av vätskor eller fasta material i exempelvis tankar, silor eller cisterner. Det gör man med olika typer av mätare, inklusive tryckgivare, ultraljudsmätare, radar- och TDR-mätare och mycket mer. Varje typ av mätare har sina fördelar och är lämplig för specifika applikationer beroende på mediatyp, miljöförhållanden och krav på noggrannhet.

Hur väljer man rätt nivåmätare?

Att välja rätt nivåmätare är avgörande för att säkerställa korrekta och tillförlitliga mätningar. Det finns flera faktorer att överväga, som typ av mätmedia, applikationens processförhållande och kraven på noggrannhet och tillförlitlighet. Här nedan följer en översikt över olika varianter av nivåmätare och vad som är bra att tänka på vid val av nivåmätare.

Tryckgivare för nivå

Hydrostatisk nivåmätning är en vanlig typ av nivåmätning som används för att mäta trycket i en vätska som genereras av vätskepelaren i en behållare. Den hydrostatiska nivåprincipens funktion bygger på följande princip: Varje vätska har en individuell viktkraft som baseras på dess tyngdpunkt och densitet, som utövar ett ökande tryck på botten av en behållare när nivån ökar. Detta hydrostatiska tryck är direkt proportionellt till vätskenivån och registreras av en trycksensor. Tryckgivare finns för inskruvning i botten av behållare eller som nivåsond där den sänks ner i behållaren.

  • Analoga tryckgivare
    Analoga tryckgivare för nivå ger en kontinuerlig utgångssignal i proportion till det mätta trycket och är lämpliga för applikationer där kontinuerlig övervakning krävs.
  • Digital tryckgivare
    Digitala tryckgivare för nivå omvandlar trycksignalen till digitala värden för snabb och exakt dataöverföring till mottagande enheter eller system. Dessa tryckgivare kan kommunicera med andra digitala enheter och erbjuder fördelar som ökad noggrannhet och tillförlitlighet.

Nivåvakter

Nivåvakter används för att detektera nivå vid en specifik punkt i vätskor och fasta material och finns i olika utföranden för olika applikationer. Paabs sortiment av nivåvakter inkluderar vibrerande, mikrovågs-, roterande paddlar och kapacitiva varianter för att passa olika applikationsområden.

Nivåvakter för olika medier:

  • Pulver/granulat
  • Fast material
  • Vätskor
  • Aggressivt frätande
  • Färger och lack
  • Viskösa och kletiga medier
  • Skum
  • GLT – en unik funktion

Nivåvippor

Nivåvippor används för nivåreglering i pumpstationer, silor, tankar och andra behållare för både vätskor och fasta material. Nivåvipporna finns i olika modeller och för olika behov, inklusive höga temperaturer, ATEX-miljöer, aggressiva vätskor och dricksvattengodkända utföranden.

Radar- och TDR-nivåmätare

Radar och TDR-nivåmätare används för att mäta nivåer i både vätskor och fasta material genom att skicka ut signaler och mäta den tid det tar för signalen att reflekteras tillbaka. Fördelen med dessa tekniker är att de är opåverkade av förändringar i tryck, vacuum, fukt, damm, viskositet och temperatur. Våra radar-och TDR-nivåmätare passar för nivåmätning inom alla industrier som exempelvis kemi, livsmedel, vatten, papper & massa, asfalt och gruvor.

Ultraljudsmätare

Ultraljudsmätare erbjuder beröringsfri nivåmätning som är mångsidig och kan användas för både fasta material och vätskor. De fungerar genom att sända ut ultraljudssignaler och mäta den tid det tar för signalerna att reflekteras tillbaka från ytan på det mätta materialet. Mätarna finns i olika utföranden och samtliga instrument har automatisk temperaturkompensering. Flera av våra modeller kan även användas för volymmätning, pumpstyrning, flödesmätning i öppna system och differensnivåmätning.

Slamnivåmätning

Slamnivåmätning är en form av nivåmätning som används för att mäta slamnivå under vätskeytan. Dessa mätare kan inkludera produkter som Sludge Finder 2 och är utformade för att ge tillförlitliga mätningar även i de mest utmanande miljöerna.

Vad är viktigt att tänka på vid nivåmätning?

För att säkerställa noggrann och tillförlitlig nivåmätning i olika applikationer är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer. Att man har koll på applikationens processförhållanden, inklusive tryck och temperatur, samt vilken typ av media som ska mätas. Valet av mätare beror också på den önskade noggrannheten och mätområdet. Enkla installationer, underhåll och säkerhetskrav är avgörande för en effektiv användning. Slutligen kan behovet av ytterligare funktioner som kommunikation och integration med andra system påverka ditt val.

Viktiga faktorer vid tillförlitlig nivåmätning

  1. Applikation och processförhållande
  2. Tryck och temperatur
  3. Typ av media som ska mätas
  4. Noggrannhet
  5. Mätområde
  6. Installation, underhåll och säkerhet
  7. Behov av ytterligare funktioner, så som kommunikation och integration

Genom att noggrant överväga dessa aspekter kan du välja den mest lämpliga nivåmätaren för din applikation, oavsett om det handlar om tryckgivare, nivåvakter, radar och TDR-nivåmätare eller ultraljudsmätare.

Våra tekniker har mycket god kunskap och erfarenhet av nivå och den utrustning som behövs. Kontakta oss om du behöver hjälp med nivåmätning, välja rätt instrument, installation, underhåll eller teknisk support!

Förbättra din nivåmätning, kontakta oss för expertrådgivning idag!

Kontakta oss